wtorek, 15 listopada 2011

Naleśniki kresowe

Kuchnie kresową odróżnia od innych jej silne zróżnicowanie, a także kulinarne wpływy litewskie, białoruskie, ukraińskie, tureckie, austriackie czy żydowskie. Kuchnia ta cechowała się przede wszystkim oszczędnością i prostotą, opierała się na kilku podstawowych składnikach, m.in. na szeroko rozpowszechnionych ziemniakach. Poniżej przepis na naleśniki kresowe:
Naleśniki - składniki:
- mąka
- mleko
- woda mineralna
- jajko
- 1 łyżka oliwy
- sól

Farsz - składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 g margaryny
- 5 parówek

 Przygotowanie:
Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie wymieszać, dodać sól oraz oliwę. Naleśniki smażyć na małym ogniu. W międzyczasie należy przygotować puree ziemniaczane - ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, dodać mleko i masło, dokładnie wymieszać. Jednocześnie podsmażyć na margarynie drobno posiekaną cebulę, jak się lekko przyrumieni dodać pokrojone w talarki parówki. Smażyć do zarumienienia. Parówki wraz z cebulą wymieszać dokładnie z puree ziemniaczanym. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki.

Smacznego !


Inspiracja kuchenna zaczerpnięta z Naleśnikarni  z Gliwic

2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam naleśników z tego rodzaju farszem, ale patrząc na składniki zapowiadają się bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...