Kuchnie kresową odróżnia od innych jej silne zróżnicowanie, a także kulinarne wpływy litewskie, białoruskie, ukraińskie, tureckie, austriackie czy żydowskie. Kuchnia ta cechowała się przede wszystkim oszczędnością i prostotą, opierała się na kilku podstawowych składnikach, m.in. na szeroko rozpowszechnionych ziemniakach. Poniżej przepis na naleśniki kresowe:
Naleśniki - składniki:- mąka
- mleko
- woda mineralna
- jajko
- 1 łyżka oliwy
- sól
Farsz - składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 g margaryny
- 5 parówek
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie wymieszać, dodać sól oraz oliwę. Naleśniki smażyć na małym ogniu. W międzyczasie należy przygotować puree ziemniaczane - ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, dodać mleko i masło, dokładnie wymieszać. Jednocześnie podsmażyć na margarynie drobno posiekaną cebulę, jak się lekko przyrumieni dodać pokrojone w talarki parówki. Smażyć do zarumienienia. Parówki wraz z cebulą wymieszać dokładnie z puree ziemniaczanym. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki.
Smacznego !
Inspiracja kuchenna zaczerpnięta z Naleśnikarni z Gliwic
nigdy nie jadłam naleśników z tego rodzaju farszem, ale patrząc na składniki zapowiadają się bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńPycha, polecam :))))))
OdpowiedzUsuń