sobota, 9 czerwca 2012

Biały chleb na zakwasie

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego 
- 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:
Mąkę, wodę, drożdże, zakwas i sól dokładnie łączymy ze sobą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie należy przełożyć ciasto do foremki (np. keksówki) bądź formujemy bochenek. Spryskujemy odrobiną oleju i posypujemy mąką. Odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wierzch delikatnie nacinamy ostrym nożem w poprzeczne pasy. Chleb wypiekamy w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku i pieczemy przez ok 40 minut.
Smacznego !

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...


Przepis na zakwas jest również tutaj...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...