Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, drożdże, zakwas i sól dokładnie łączymy ze sobą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie należy przełożyć ciasto do foremki (np. keksówki) bądź formujemy bochenek. Spryskujemy odrobiną oleju i posypujemy mąką. Odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wierzch delikatnie nacinamy ostrym nożem w poprzeczne pasy. Chleb wypiekamy w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku i pieczemy przez ok 40 minut.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
Przepis na zakwas jest również tutaj...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz