Składniki:
- 340 g mąki pszennej (ok 1,5 szklanki)
- 80 g cukru (ok 1/4 szklanki)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g margaryny (roztopiona i ostudzona)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wrzucić drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 25 ml ciepłego mleka. Dokładnie należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól. Dodać wcześniej przygotowany rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie należy wyrobić ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Dokładnie łączymy. Blaszkę smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w kawałki truskawki. Przekładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Przestudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z Palce Lizać
Wygląda wspaniale! Pyszności!
OdpowiedzUsuńcudowne ciacho!
OdpowiedzUsuń