niedziela, 10 czerwca 2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:
- 340 g mąki pszennej (ok 1,5 szklanki)
- 80 g cukru (ok 1/4 szklanki)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g margaryny (roztopiona i ostudzona)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- cukier puder

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wrzucić drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 25 ml ciepłego mleka. Dokładnie należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól. Dodać wcześniej przygotowany rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie należy wyrobić ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Dokładnie łączymy. Blaszkę smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w kawałki truskawki. Przekładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Przestudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z Palce Lizać

2 komentarze:

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...