Składniki - ciasto (mała tortownica):
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
Składniki krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 opakowania Kinder Bueno
Składniki - polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- cukier puder (do smaku)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek, sodę i kakao. Łączymy suche składniki. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy bądź do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 - 40 minut. Po upieczeniu należy przekroić ciasto na pół i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru do smaku. Dodajemy pokruszone Kinder Bueno. Dokładnie łączymy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej śmietanę. Mieszamy.
Ostudzone ciasto przekładamy kremem, a wierzch polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.
PS. Ja niestety od razu musiałam kawałeczek zjeść, przez co ciasto troszkę się porozwalało :) ale smaku to nie popsuło :)
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
oj aż mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńpycha!!! uwielbiam kinder bueno więc już zapisuję to ciasto - dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuńzapraszam na blogowy konkurs u sierotki ;-)
ta polewa czekoladowa jest wyjątkowo pociągająca.
OdpowiedzUsuńczy mam uzyc 4 pojedyncze czy 4 podwojne kinder bueno? mam plany na walentynki zobaczymy co z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuń4 podwójne ;) polecam, jest przepyszne
UsuńJa mam pytanie odnoście tortownicy, jaką średnice mniej więcej powinna mieć ?
OdpowiedzUsuńOkoło 24cm ;)
UsuńFajny przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj ciasto i wyszło przepysznie. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńA jak to jest z ciastem? lepiej przekroić jak jest ciepłe czy jak ostygnie?
OdpowiedzUsuńLepiej przekroić jak ostygnie
Usuń