czwartek, 4 października 2012

Tradycyjne polskie kopytka

Kopytka same w sobie są przepyszne... ja najbardziej lubię to odsmażane z chrupiącą skórką :) wyśmienicie komponują się również z różnego rodzaju gulaszami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę. Jak trochę ostygną dodajemy mąki i jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto. Formujemy 4 długie wałki i kroimy w poprzek.
Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. I gotujemy na małym ogniu ok 1-2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Podajemy ze skwarkami i cebulką. Pyszne są też odsmażane na patelni :)

Smacznego !

3 komentarze:

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...