Jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam :) serdecznie polecam...
Składniki - ciasto (na blachę o wymiarach: 30x20):
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki - masa:
- 1 kg jabłek
- 50 - 100 g cukru (do smaku)
- 1 łyżka cynamonu
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- woda
Przygotowanie:
Z mąki, masła (pokrojonego w dużą kostkę), cukru pudru, jajek i cukru waniliowego zagnieść szybko ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1-2 godzin.
W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Połowę jabłek pokroić w kosteczkę i usmażyć wraz z cukrem na jednolitą masę. Pozostałe jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować przełożyć do wysmarowanej masłem blachy i nakłuć widelcem. Piec do przyrumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ok. 15-20 minut). Na lekko podpieczonego ciasta wykładamy masę jabłkową (ciasto można posypać rozkruszonym biszkoptem aby nie nasiąkło). Drugą rozwałkowaną część ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy ok 45 minut, aż ciasto będzie zarumienione.
Ciasto lekko studzimy i przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Smacznego !
Smak dzieciństwa- dziękuję:)
OdpowiedzUsuń