czwartek, 6 września 2012

Tarta jabłkowa z kruszonką

Najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami :) 
Składniki - ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 10 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko

Składniki - nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru (lub więcej) do smaku
- 1 łyżka cynamonu

Składniki - kruszonka:
- 75 g mąki
- 75 g cukru-
 75 g margaryny bądź masła

Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść w jednolite ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 15 minut. Następnie formę do tarty (bądź tortownicę) smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

W międzyczasie jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, zalać wodą. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy do miękkości, aż powstanie delikatny mus z kawałkami jabłek. Studzimy.

Składniki kruszonki mieszamy dokładnie w misce. Na upieczony spód wykładamy masę jabłkową i wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35 minut w 200 stopniach, aż kruszonka się lekko zarumieni. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie :) Żadnej tarty jeszcze nie robiłam, ale chyba w końcu się przełamię :)

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...