Składniki:
- bułka (do hamburgerów) albo zwykła kajzerka
- mięso mielone (z 500 g wychodzi ok. 10 kotletów)
- pół szklanki bułki tartej
- cebula
- jajko
- sól, pieprz
- pomidor
- sałata lodowa
- ogórek kiszony
- ser żółty
- cebulka prażona
- musztarda
- ketchup
Przygotowanie:
Mięso mieszamy dokładnie z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Formujemy kotlety odpowiadające wielkością bułce. Można dodatkowo panierować w bułce tartej. Usmażyć na odrobinie oliwy (najlepiej na patelni grillowej). Bułkę należy przepołowić i delikatnie podpiec albo w piekarniku albo na patelni bez tłuszczu. Tak przygotowaną bułkę smarujemy ketchupem, nakładamy sałatę lodową, kotlet, ser, pomidora, ogórka, prażoną cebulę i przykrywamy wierzchem bułki posmarowanej musztardą.
Smacznego !
To jest to!
OdpowiedzUsuń