Liczba porcji: | 16-20 |
Czas przygotowania: | 1,5 - 2 godzin |
Stopień trudności: | średnio trudne |
Koszt: | średnio drogie |
- 2 szklanki mąki pszennej bądź tortowej
- 20 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa jabłkowa:
- ok. 1 kg jabłek (lub więcej jeśli ktoś lubi podjadać :))
- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie, nie należy dodawać cukru)
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny (aby jabłka nie ściemniały)
Składki - masa orzechowa:
- ok 25 dag orzechów włoskich + parę ładnych połówek do dekoracji
- 1 szklanka mleka
- 25 daj masła
- 3/4 szklanki cukry pudru (można dodać zwykły cukier, ale cukier puder lepiej się połączy z masą)
Składniki - polewa czekoladowa:
- 7 łyżek wody
- 7 czubatych łyżek cukru pudru (bądź cukru zwykłego)
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut.
Każdą część upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem blaszce w wymiarach ok 25 cm x 35 cm. Piec 20 minut (bądź dłużej) w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blach, ciasto piec jedno po drugim. Pierwszą wersje upiec na papierze do pieczenia.
Masa jabłkowa.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny.
Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie całą masę (jeszcze ciepłą) rozsmarować na jednym kawałku ciasta kruchego i następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Docisnąć lekko.Masa orzechowa.
Orzechy zemleć i następnie zalać gorącym mlekiem. Ostudzić.
Masło utrzeć dodając stopniowo cukier puder i ostudzoną masę orzechową.
Masę przełożyć na wierzch na kruche ciasto.
Polewa czekoladowa:
Cukier z wodą chwilę gotować, dodać masło i kakao, zagotować. Ostudzić.
Ostudzoną polewą polać wierzch masy orzechowej, udekorować orzechami.
Udekorować orzechami.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)
prawdziwe niebo :) mniam
OdpowiedzUsuńmoja teściowa mówiła mi o tym cieście! muszę spróbować tego "nieba":)
OdpowiedzUsuńSandra, przywieź mi kawałek ! Mniam
OdpowiedzUsuńKiedyś Ci zrobię :)
UsuńCzy w przepisie mamy 2,5 kg orzechów, czy 0,25 kg?
OdpowiedzUsuńprzez pomyłkę w przepisie wpisałam dodatkowe zero, oczywiście powinno być: 0,25 kg :)
UsuńW przygotowaniu ciasta kruchego piszesz o dodaniu przesianego cukru-pudru. Nie wymieniasz go w zestawieniu składników. Proszę napisz ile należy go dodać? Bardzo chcę przygotować to pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńjuż uzupełniłam przepis (1/2 szklanki cukru pudru)
UsuńCiasto jest na prawdę bardzo dobre, a w dodatku łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upieklam i jest super prawdziwe niebo no i bardzo łatwe :)
OdpowiedzUsuń