Liczba porcji: | 8-12 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 10 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe z cukrem + 1 litr mleka
- ok 200 g malin
Przygotowanie:
Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut. Blachę do tarty (u mnie o średnicy 24 centymetry) posmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, aby za bardzo nie urosło.
Piec ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
W międzyczasie ugotować 2 budynie z przepisu na opakowaniu i gorący budyń wlać na ciepłe ciasto.
Tartę udekorować malinami. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.
Niektórzy nie są w stanie oprzeć się pokusie i czekać do schłodzenia tarty, skutkuje to rozpłynięciem się gorącego budyniu... mmm pycha :)
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od Agusi :)
Faktycznie pycha - wyglądam bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda cuudownie! Tylko z kąt wziąć maliny o tej porze roku?:(
OdpowiedzUsuńja kupiłam mrożone, zawsze to jakaś namiastka lata :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie! uwielbiam tarty z budyniem
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję tartę z malinami z bita śmietaną. Z budyniem wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ada
mam pytanie czy tarte mogę przygotowac w zwykłej okrągłej blaszce czy nie da rady?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej okrągła blaszka też się nada na tartę
UsuńJutro będę wypróbowywać ten przepis. Już się boję, chociaż, nie wydaje się trudny. A potem zabieram tartę na piknik :)
OdpowiedzUsuń