Liczba porcji: | ok 40 - 45 sztuk |
Czas przygotowania: | 1 - 1,5 godziny |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | średnio drogie |
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej bądź tortowej
- 0,5 kg białego sera
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany (18%)
- 5 łyżek cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 opakowania (po 250 g) Planty - tłuszczu roślinnego do smażenia
- cukier puder - do posypania gotowych oponek
Przygotowanie:
Ser należy zmielić bądź przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać.
Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm - 1 cm i wykrawamy oponki szklanką i kieliszkiem (bądź specjalnym przyrządem).
3 opakowania planty rozpuszczamy w szerokim garnku i smażymy oponki do zarumienienia z dwóch stron.
Usmażone oponki wykładamy na talerz i jak troszkę wystygną posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)
oprószone cukrem pudrem.. pysznie.
OdpowiedzUsuńdobrze, że są u Ciebie zdjęcia krok po kroku!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
ale mi narobiłaś smaka na nie:) mmmm :)
OdpowiedzUsuń