Liczba porcji: | 2-3 |
Czas przygotowania: | 20 minut |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki:
- duży brokuł
- jajko
- 50 ml mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na drobne różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości.
Przygotowujemy 2 miseczki: jedną z jakiem i mlekiem, drugą z bułką tartą. Różyczki brokuła wkładamy od pierwszej miseczki.
Następnie przekładamy do drugiej miseczki (z bułką tartą) i dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron.
Tak przygotowane różyczki smażyć na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.
Najlepiej smakuje z sosem serowym bądź czosnkowym.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
Pysznie! Ja podobnie robię z kalafiorem, tylko smażę go w jajku i bułce w piekarniku i obkładam wiórkami masła i startego żółtego sera. To jedno z moich ulubionych smaków. Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńpomimo tego, że nie przepadam za brokułami, chętnie spróbuje wykorzystać przepis!
OdpowiedzUsuńPs. Ładna zmiana ;))
:) może wersja z kalafiorem Ci podpasuje, też pycha...
Usuń