Liczba porcji: | 8-12 |
Czas przygotowania: | ok 1 godziny |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki - ciasto:
- 3 łyżki cukru
- 12 dag miękkiej margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka mąki
- 150 ml śmietanki 30%
Składniki - masa:
- starta skórka z 4 cytryn (w tym 1 do dekoracji)
- świeżo wyciśnięty sok z 4 cytryn
- 10 dag cukru
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- cukier puder (do dekoracji)
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę oraz 2 łyżki śmietany przełożyć do miski i zagnieść szybko ciasto.
Ciasto przełożyć do lodówki na ok 30 minut. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej formy. Nakłuć widelcem alby ciasto nie urosło w czasie pieczenia. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W międzyczasie należy przygotować masę. Na początek należy utrzeć cukier ze skórką oraz z sokiem z cytryn.
Osobno ubić śmietankę 30% dodając po jednym jajku i żółtku.
Do tej masy należy przelać powoli masę cytrynową i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na upieczone ciasto i należy dalej piec przez ok 20-30 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, posypać cukrem pudrem i udekorować skórką z cytryny.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z gazety Ty i Twój dom
Przyznam szczerze, nigdy nie jadłam tarty..
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !!