Liczba porcji: | 8-10 |
Czas przygotowania: | ok 1 godziny |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 10 łyżek oleju
- 9 łyżek wody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początek należy utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel.
Następnie dodajemy kakao, mąkę, olej, wodę cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej masy, delikatnie mieszając od spodu do góry.
Następnie ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej odrobiną margaryny (keksówka 30-35 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 - 50 min. Ciasto należy piec bez górnej grzałki, żeby nie wyszedł zakalec.
Ciasto można polać polewą i podawać z bitą śmietaną :)
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
podane z bitą śmietaną? bardzo przyjemna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam :D przepyszne i bardzo łatwe. Dzięki!
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam ;) Jest łatwe, szybkie i naprawdę pyszne! Co prawda oklapło mi bardzo (z powodu moich amatorskich umiejętności) ale i tak wyszło super! teraz czeka na mojego chłopaka ;) MNIAM!
OdpowiedzUsuńpyszne i proste ciasto! wychodzi tez przy 2-3 jajkach z mniejsza iloscia pozostalych skladnikow :)
OdpowiedzUsuńCzy możę być w tortownicy??? 23cm????
OdpowiedzUsuńProszę o szybką odpowiedż.. :)
Wygląda na pyszniutkie... :)
Jak najbardziej może być w tortownicy ;)
Usuńwspaniałe ciasto, pulchne, wilgotne, wygląda jeszcze ładniej kiedy poleje się je czekoladą, pycha!
OdpowiedzUsuńwlasnie włozylam ciasto do piekarnika zobczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń