Składniki (na tortownicę o średnicy ok 24 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżek cynamonu
Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, cukier i kaszę mannę) dokładnie mieszamy ze sobą.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy. Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości jabłek przekładamy do tortownicy.
Wierzch posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g masła i reszta jabłek wraz z 2 łyżkami cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego masła. I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od Anetki :)
Jedna z moich ulubionych szarlotek. :)
OdpowiedzUsuńJeju! Zupełnie zapomniałam o tym przepisie! Dzięki za jego odświeżenie!
OdpowiedzUsuńMam zupełnie to samo. Moje dzieci przepadają za tą szarlotką, podobnie jak i rodzice. :)
Usuńciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńświetnie nadaje się dla mam karmiących, które muszą unikać jajek i mleka ze względu na małych alergików :) dla mnie jego pieczenie i jedzenie okazało się prawdziwą przyjemnością ;)
dziękuje i pozdrawiam
Cieszę się, że smakowała :)
UsuńMuszę wypróbować to ciasto :))
OdpowiedzUsuńCisto pycha:D zwłaszcza dla ludzi którzy dysponują skromnym budżetem przy wieloosobowej rodzinie...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Pani Sandro:)
Mam pytanie: do tego ciasta nie dajemy proszku do pieczenia/sody?Z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńŻeby ciasto nie urosło, to nie dodajemy żadnego proszku ani sody :)
UsuńPyszne ciasto! Proste jak nie wiem co! Robiłam je już dwa razy w ciągu tygodnia. Zostaje wpisane na moją listę best ever! :) zamieniłam jabłka na mus jabłkowy i też wyszło dobrze!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie smakuje podgrzana z dodatkiem lodów waniliowych z odrobiną sosu czekoladowego
OdpowiedzUsuńHello, I checκ yоur blogs гegularlу.
OdpowiedzUsuńYοur humoristic stуle is аwesome, κeeρ doing
what you're doing!
My web site; Rolety rzymskie Szczecin
dzieki szukalam tego przepisu juz dawno robilam to ciasto jak dzieci byly male to okolo 20 lat temu i zgubilam przepis a teraz go mam dzieki tobie ...wspomnienia ....przyjemne ...mile .......dziekuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam takie ciasto, jest szybkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńo matko jest cudowne! polecilam dalej! zamiast maki pszennej dalam owsiana i dalam troche mniej cukru, ale to juz kwestia kto ile slodzi :) ale nie spodziewalam sie, ze bede mogla w koncu zjesc ciasto-nieciasto (uczulenie na mleko, jajka i w sumie make pszenna i 500 innych ;) ) i ze bedzie ono takie pyszne
OdpowiedzUsuńczy masło prwdziwe czy moze byc margaryna?
OdpowiedzUsuńLepsze będzie z masłem
UsuńEchhh.... z mąka owsianą i brązowym cukrem nierafinowanym ciasto wyszło pyszne, a kulka lodów waniliowych była jak wisienka na torcie. Dzięki za świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńRobie ciasto a mój facet nie wierzy ze ciasto moze wyjsc bez jajek proszku itd haha w sumie sama jestem ciekawa bo robie pierwszy raz ;) mam nadzieje ze wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńMoze byc margaryna?
OdpowiedzUsuńMoze byc ale z masłem jest lepszy smak.
UsuńBardzo dobry przepis polecam
OdpowiedzUsuńA ja dodaję 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i nic się nie dzieje
OdpowiedzUsuńto po co dodawać skoro nic się nie dzieje? :D
Usuń