niedziela, 15 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka pod pierzynką szpinakową zapiekana z serem

Smakuje... idealnie. Danie genialne zarówno na obiad, jak i na przekąskę dla gości. 


Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania:ok 30 minut
Stopień trudności:łatwe
Koszt:tanie

Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- liście szpinaku (mogą być mrożone)
- ok 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek świeży (3 ząbki), oliwa

Przygotowanie:
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażamy na łyżce margaryny, aż się lekko zarumieni. Przekładamy do miseczki. Szpinak (mrożony) przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na złoty kolor.
Usmażone piersi z kurczaka przekładamy na blachę, na wierzch każdej z nich nakładamy porcję szpinaku.
Następnie posypujemy odrobiną startego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od mamusi :) 

9 komentarzy:

  1. smakowity pomysł na kurczaka. i jak ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być dobre....nie ma innej możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś Twoje danie z gotowaną kolbą kukurydzy:) Smakowało wyśmienicie! Dzięki za ten przepis - jest prosty i wychodzi smacznie, mimo że jestem kompletną nogą w gotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się przydał :) też go bardzo lubię :)

      Usuń
  4. Ten przepis podlinkowała mi przyjaciółka. Zrobiłam i wyszło pysznie :). Dziękuję i pozdrawiam, Edyta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam problemy ze zrozumieniem.. paprykę gotujemy? Czy smażymy? :/

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...