Liczba porcji: | 3-4 |
Czas przygotowania: | ok 30 minut |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- liście szpinaku (mogą być mrożone)
- ok 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek świeży (3 ząbki), oliwa
Przygotowanie:
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażamy na łyżce margaryny, aż się lekko zarumieni. Przekładamy do miseczki. Szpinak (mrożony) przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i smażymy na złoty kolor.
Usmażone piersi z kurczaka przekładamy na blachę, na wierzch każdej z nich nakładamy porcję szpinaku.
Następnie posypujemy odrobiną startego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od mamusi :)
mm pycha, polecam !
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł na kurczaka. i jak ładnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńto musi być dobre....nie ma innej możliwości:)
OdpowiedzUsuńkurczak<3 az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś Twoje danie z gotowaną kolbą kukurydzy:) Smakowało wyśmienicie! Dzięki za ten przepis - jest prosty i wychodzi smacznie, mimo że jestem kompletną nogą w gotowaniu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się przydał :) też go bardzo lubię :)
UsuńTen przepis podlinkowała mi przyjaciółka. Zrobiłam i wyszło pysznie :). Dziękuję i pozdrawiam, Edyta :)
OdpowiedzUsuńMam problemy ze zrozumieniem.. paprykę gotujemy? Czy smażymy? :/
OdpowiedzUsuńSmażymy wraz ze szpinakiem.
Usuń