Liczba porcji: | 4-6 |
Czas przygotowania: | ok 1 h (w tym gotowanie 45 min) |
Stopień trudności: | łatwe |
Koszt: | tanie |
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- ok 0,5 kg ziemniaków (mniej więcej 5-6 szt dużych ziemniaków)
- jedna mała cebula
- 1 duża marchewka (bądź dwie małe)
- 0,5 l bulionu drobiowego (ok. 2 szklanek)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- start ser żółty (ok 20 dag)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, sól czosnkowa (czosnek granulowany)
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dużą kostkę i smażymy chwilę (ok 2 - 3 min) na gorącym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i dalej smażymy ok 5 min. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, smażymy aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilę jeszcze gotując. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy kilka minut, aż do zarumienienia sera w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
uwielbiam gulasz! fajna opcja z tym serem:)
OdpowiedzUsuń