Idealny smak...
Składniki:
- ok 100 g herbatników be-be
- 100 g miękkiego masła + 4 łyżki masła (na spód)
- 5 żółtek + 1 jajko
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 450 g twarożku śmietankowego np. Philadelphia bądź Turek
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 16 ciasteczek Oreo
Przygotowanie:
Tortownicę (o średnicy ok 24 cm) smarujemy masłem. Herbatniki kruszymy i łączymy z 4 łyżkami rozpuszczonego masła. Wykładamy na spód.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, podgrzewamy, aż całość się rozpuści a następnie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę , następnie dodajemy żółtka i jajko, ciągle ucierając.
Do powstałej masy dodajemy twaróg i mleko w proszku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy wystudzoną żelatynę i pokruszone ciasteczka Oreo. Dokładnie mieszamy łyżką.
Całą masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...
takiego jeszcze nie jadłam! ale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńo, jak miło! Cieszę się, że smakował. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny :)
Usuńo, bardzo ciekawy przepis :) uwielbiam te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńOj te Oreo! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam Oreo, fajnie by było spróbować ich w serniku! Pycha:)
OdpowiedzUsuńPycha!!!!!!! Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam, ale oczwiście w wykonaniu autorki, bo mi by taki nie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, pyszny !
OdpowiedzUsuń:))