Składniki - ciasto:
-175 g drobnego cukru
- 175 g masła bądź margaryny (ja zazwyczaj daję Kasię)
- 3 jajka rozmącone
- 175 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (przesianej)
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
Składniki - lukier:
- 175 g cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego (bądź z pomarańczy)
- 4 kostki stopionej czekolady mlecznej (lub więcej, jak kto lubi :))
Przygotowanie:
Cukier utrzeć w misce z masłem lub margaryną na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać rozmącone jajka, cały czas mieszając. Na koniec ostrożnie łyżką domieszać mąkę.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao oraz mleko i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Do drugiej wlać sok pomarańczowy i wsypać skórkę startą z pomarańczy.
Okrągłą formę o średnicy ok 20 cm wysmarować lekko masłem. Przelać do niej obie masy i zamieszać drewnianym patyczkiem. Piec ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku na 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać do miski i domieszać tyle soku pomarańczowego, by powstała gładka, płynna masa. Posmarować wierzch ciasta lukrem i poczekać, aż stwardnieje, po czym ozdobić strugami stopionej czekolady. Można tworzyć ozdobne wzory drewnianym patyczkiem.
Smacznego !
czekolada i pomarancze to zapowiada smakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńmniam :) :*
OdpowiedzUsuń