Składniki:
- ok. 6 dużych ziemniaków
- mąka
- jajko
- cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, przełożyć do dużej miski. 1/4 ziemniaków wyjąć i przełożyć na resztę, a puste miejsce uzupełnić mąką, dodać jajko i przyprawy. Wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju, aż do zarumienienia.
Najlepiej smakują z gulaszem, ale również dobrze komponują się z zółtym serem, bądź ze śmietaną i cukrem, a nawet z majonezem. Jak kto lubi :) polecam!
GULASZ
Składniki:
- ok. 400 g schabu
- 1 cebula
- 1 papryka (oczywiście można dodać jeszcze inne warzywa wg uznania)
- czosnek, sól, pieprz
- ogórek kiszony
Mięso pokroić w dużą kostkę i usmażyć, aż do zarumienienia. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę, podsmażyć razem ok 5 minut. Zalać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić mąką. Podawać z plackami ziemniaczanymi posypując po wierzchu pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od rodziny :)
od dwóch dni mówię w domu o ziemniaczanych.. w końcu si chyba pojawią :-)
OdpowiedzUsuń