niedziela, 18 września 2011

Sos beszamelowy (Béchamel)

Składniki:
- łyżka masła
- 200 g śmietany 30% (u mnie ZOTT)
- ok. pół szklanki mleka
- kostka rosołowa (u mnie WINIARY)
- pieprz
- 1 trójkącik serka topionego (śmietankowy bądź ementaler)
- mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni bądź w rondelku, dodajemy śmietanę, mleko i kostkę rosołową. Mieszamy aż do zagotowania. Następnie dodajemy serek topiony i odrobinę pieprzu do smaku. Na koniec posypujemy mąką ciągle mieszając alby nie było grudek. Aby uzyskać idealną, gęstą konsystencję można dodać więcej mleka bądź mąki.

Najlepszy dodatek do różnego rodzaju makaronów, mięs z grilla i ryb. 

Smacznego !


Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od rodziny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...