niedziela, 22 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- jajko
- jagody ok 300 g
- cukier (do smaku) ok 5 łyżeczek
- śmietana 12% + cukier waniliowy

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z ciepłą wodą i jajkiem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy. Wycinamy krążki. Jeśli ktoś nie ma przyrządu do wycinania okręgów, najlepiej użyć szklanki. 
Na krążek nakładamy 1 łyżkę wcześniej przygotowanego farszu (czyli jagody wymieszane z cukrem). Składamy na pół i zawijamy brzeg. Gotowe pierogi układamy na ściereczce kuchennej i przykrywamy inną ściereczką, aby nie wyschły do czasu zrobienia wszystkich pierogów. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od wypłynięcia.

Wierzch ugotowanych pierogów polewamy śmietaną wymieszaną wcześniej z cukrem waniliowym.
Smacznego !

8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę te pierogi i chcę jagody! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jakie pyszności serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jakie piękne! te falbanki sa urocze. pierogi z jagodami są pierwszej klasy! stanowią kwintesencję wakacji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki dzieciństwa! Też lepię pierogi z owocami sezonowymi, tylko ta śliczna "falka" na brzegach pierogów nigdy nie chce mi wyjść :) chyba jest to dla mnie sztuka nie do opanowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. królestwo za takie pierogi!!! :) tymczasem zapraszam na grillowane warzywa http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...