środa, 17 października 2012

Ciasto czekoladowe z Kinder Bueno oblane mleczną czekoladą - najlepsze !

Ciasto czekoladowe, bita śmietana, Kinder Bueno i mleczna polewa... czy trzeba chcieć czegoś więcej ? ...  

Składniki - ciasto (mała tortownica):
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju

Składniki krem:
- 400 ml śmietany kremówki 
- 4 opakowania Kinder Bueno

Składniki - polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady 
- 100 ml śmietany kremówki
- cukier puder (do smaku)

Przygotowanie: 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek, sodę i kakao. Łączymy suche składniki. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy bądź do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 - 40 minut. Po upieczeniu należy przekroić ciasto na pół i pozostawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru do smaku. Dodajemy pokruszone Kinder Bueno. Dokładnie łączymy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej śmietanę. Mieszamy.

Ostudzone ciasto przekładamy kremem, a wierzch polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na parę godzin. 
PS. Ja niestety od razu musiałam kawałeczek zjeść, przez co ciasto troszkę się porozwalało :) ale smaku to nie popsuło :) 

Smacznego !

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...

12 komentarzy:

  1. pycha!!! uwielbiam kinder bueno więc już zapisuję to ciasto - dzięki za super przepis!

    zapraszam na blogowy konkurs u sierotki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta polewa czekoladowa jest wyjątkowo pociągająca.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mam uzyc 4 pojedyncze czy 4 podwojne kinder bueno? mam plany na walentynki zobaczymy co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 podwójne ;) polecam, jest przepyszne

      Usuń
  4. Ja mam pytanie odnoście tortownicy, jaką średnice mniej więcej powinna mieć ?

    OdpowiedzUsuń
  5. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam wczoraj ciasto i wyszło przepysznie. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak to jest z ciastem? lepiej przekroić jak jest ciepłe czy jak ostygnie?

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...