środa, 28 września 2011

Czerwony sos warzywny

Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka kolorowa (zielona, pomarańczowa bądź żółta)
- ok. 4-5 średnich pomidorów
- główka czosnku
- 2 małe czerwone cebule
- ok 1 - 1,5 szklanki bulionu
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka, papryka ostra)
- oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Papryki pokroić w kawałki, cebulę w ćwiartki, pomidory przeciąć na pół odkrawając końce, z czosnku odciąć czubek (zostawić w łupinkach). Wszystkie warzywa ułożyć na pergaminie polać odrobiną oliwy i przyprawić. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe warzywa wrzucić do ciepłego bulionu i zmiksować blenderem (wcześniej zdjąć skórkę z pomidorów, po pieczeniu łatwo zejdzie). Wszystko doprawić do smaku.

Najlepiej smakuje z makaronem bądź paluchami serowymi.

Smacznego!


Inspiracja kuchenna zaczerpnięta stąd...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...