niedziela, 25 września 2011

Placki ziemniaczane po węgiersku

PLACKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
- ok. 6 dużych ziemniaków
- mąka
- jajko
- cebula
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, przełożyć do dużej miski. 1/4 ziemniaków wyjąć i przełożyć na resztę, a puste miejsce uzupełnić mąką, dodać jajko i przyprawy. Wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju, aż do zarumienienia.

Najlepiej smakują z gulaszem, ale również dobrze komponują się z zółtym serem, bądź ze śmietaną i cukrem, a nawet z majonezem. Jak kto lubi :) polecam!
GULASZ
Składniki:
- ok. 400 g schabu
- 1 cebula
- 1 papryka (oczywiście można dodać jeszcze inne warzywa wg uznania)
- czosnek, sól, pieprz
- ogórek kiszony

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę i usmażyć, aż do zarumienienia. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę, podsmażyć razem ok 5 minut. Zalać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić mąką. Podawać z plackami ziemniaczanymi posypując po wierzchu pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym.

Smacznego!


Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od rodziny :)

1 komentarz:

  1. od dwóch dni mówię w domu o ziemniaczanych.. w końcu si chyba pojawią :-)

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...