czwartek, 17 listopada 2011

Zupa krem czosnkowa

Składniki:
- główka czosnku
- cebula
- ok. 6 średnich ziemniaków
- 0,75 l bulionu
- śmietana 18%
- oliwa
- sól, pieprz
- pieczywo

Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na oliwie, aż do zarumienienia Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, aż się przyrumienią.  Czosnek, cebulę i ziemniaki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprawić do smaku.. Gotować ok 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować zupę blenderem. Na koniec dodać odrobinę śmietany. Podawać wraz z grzankami podsmażonymi na odrobinie oliwy oraz ze startym żółtym serem.

Mężowi bardzo smakowało, a jest dość wymagającym smakoszem :) więc zupę podwójnie polecam 

Smacznego !


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...

1 komentarz:

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...