poniedziałek, 2 stycznia 2012

Bogracz (Bogrács), czyli węgierska zupa gulaszowa

Składniki:
- 500 g wołowiny bądź wieprzowiny
- 50 g boczku
- 2 duże cebule
- 2 papryki (zielona, czerwona)
- 1 duży pomidor
- 3 marchewki
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ostrej papryki, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cienkie plasterki podsmażyć na patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, smażyć do zeszklenia na łyżce oleju. Dorzucić mięso pokrojone w małą kostkę. Dusić ok. 5 minut, można dolać troszkę wody. Następnie wlać ok 1 - 1,5 szklanki wody, wrzucić drobno pokrojone papryki, pomidora, marchewki oraz dodać przyprawy. Dusić na małym ogniu, uzupełniając wodą. Kiedy mięso zmięknie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać tyle wody, aby całość miało konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Smacznego !


Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od Roberta Makłowicza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...