niedziela, 15 stycznia 2012

Tradycyjne włoskie Tiramisu

Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania:30 minut
Stopień trudności:łatwe
Koszt:tanie

Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki kawy (schłodzonej)
- ok. 50 ml Amaretto
- 250 g serka mascarpone
- 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych z cukrem
- odrobina kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Przygotowujemy kawę, dodajemy Amaretto, przelewamy do miseczki, odstawiamy do schłodzenia.
W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę - ok. 5 minut.
Gdy masa będzie już gotowa, dodajemy po jednej łyżce serka Mascarpone, cały czas ubijając, aż powstanie gładka masa.
Następnie w osobnej misce ubijamy na sztywno białka.
Na sztywno, czyli jeśli odwrócimy miskę do góry dnem, to sztywna piana z białek nie wypadnie.
Następnie przekładamy pianę z białek do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy łyżką (od spodu na wierzch).
 Masa do Tiramisu jest już gotowa.
Poszczególne składniki są już przygotowane. Teraz wystarczy tylko wszystko odpowiednio złożyć w całość.
Biszkopty maczamy pojedynczo (krótko) we wcześniej przygotowanej kawie.
I tak nasączone układamy na formie, aż zapełnimy cały spód.

Na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu.
Na krem układamy kolejną warstwę biszkoptów, które również należy nasączyć kawą.
 Na wierzch dajemy ostatnią warstwę kremu.
Posypujemy dekoracyjnie odrobiną kakao.
I gotowe :)

Smacznego !

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)


2 komentarze:

  1. z każdym kolejnym zdjęciem moje śliniaki zaczynały wchodzić na coraz wyższe obroty :) uwielbiam tiramisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tiramisu, również w wariantach owocowych :)Robisz piękne zdjęcia, powinny być zdecydowanie większe!!

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...