czwartek, 2 lutego 2012

Niebo "w gębie"

Jedno z moich ulubionych ciast... to akurat kojarzy mi się ze świętami :) ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec go w dowolnej chwili. Po prostu niebo w gębie ...

Liczba porcji: 


16-20
Czas przygotowania:1,5 - 2 godzin
Stopień trudności:średnio trudne
Koszt:średnio drogie
Składniki - ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej bądź tortowej
- 20 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - masa jabłkowa:
- ok. 1 kg jabłek (lub więcej jeśli ktoś lubi podjadać :))
- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie, nie należy dodawać cukru)
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny (aby jabłka nie ściemniały)

Składki - masa orzechowa:
- ok 25 dag orzechów włoskich + parę ładnych połówek do dekoracji
- 1 szklanka mleka
- 25 daj masła
- 3/4 szklanki cukry pudru (można dodać zwykły cukier, ale cukier puder lepiej się połączy z masą)

Składniki - polewa czekoladowa:
- 7 łyżek wody
- 7 czubatych łyżek cukru pudru (bądź cukru zwykłego)
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut.
Każdą część upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem blaszce w wymiarach ok 25 cm x 35 cm. Piec 20 minut (bądź dłużej) w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blach, ciasto piec jedno po drugim. Pierwszą wersje upiec na papierze do pieczenia.
Masa jabłkowa.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny.
Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie całą masę (jeszcze ciepłą) rozsmarować na jednym kawałku ciasta kruchego i następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Docisnąć lekko.
Masa orzechowa.
Orzechy zemleć i następnie zalać gorącym mlekiem. Ostudzić.
Masło utrzeć dodając stopniowo cukier puder i ostudzoną masę orzechową.

Masę przełożyć na wierzch na kruche ciasto.
Polewa czekoladowa:
Cukier z wodą chwilę gotować, dodać masło i kakao, zagotować. Ostudzić.
Ostudzoną polewą polać wierzch masy orzechowej, udekorować orzechami.
Udekorować orzechami.

Smacznego !


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)

9 komentarzy:

  1. moja teściowa mówiła mi o tym cieście! muszę spróbować tego "nieba":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sandra, przywieź mi kawałek ! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w przepisie mamy 2,5 kg orzechów, czy 0,25 kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przez pomyłkę w przepisie wpisałam dodatkowe zero, oczywiście powinno być: 0,25 kg :)

      Usuń
  4. W przygotowaniu ciasta kruchego piszesz o dodaniu przesianego cukru-pudru. Nie wymieniasz go w zestawieniu składników. Proszę napisz ile należy go dodać? Bardzo chcę przygotować to pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już uzupełniłam przepis (1/2 szklanki cukru pudru)

      Usuń
  5. Ciasto jest na prawdę bardzo dobre, a w dodatku łatwe w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...