środa, 29 stycznia 2014

Hiszpańska zupa z chorizo

Przepyszna zupa - dzieło mojego męża :) Nazwałabym ją zupą gulaszową ze względu na konsystencję. Koniecznie do zupy podajcie świeżą bagietkę... mmm :) na prawdę warto jej spróbować
Składniki: 
- 400 g żeberek wieprzowych
- 200 g kiełbasy chorizo
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 200 g pomidorów pelati z puszki
- 2 marchewki (średniej wielkości)
- 1 papryka czerwona
- 200 g cukinii
- 2 ziemniaki (duże)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (ostra papryka, kmin, sól, pieprz) - do smaku
- opcjonalnie kostka rosołowa - ja użyłam Winiary

Przygotowanie:
Żeberka trzeba podsmażyć na podgrzanym oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki (ok. 0,5 cm) chorizo, razem podsmażamy przez ok 5 minut. dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę.Wszystko smażymy 5-10 minut. Dodajemy przyprawy i pomidory z puszki. Dokładnie wszystko mieszamy. Zalewamy potrawę ok 1 litrem zimnej wodny (można dodać więcej, jeżeli dużo wyparuje później). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z czerwoną fasolą. Można dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 35-40 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy razem jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą/pieprzem.

Smacznego!

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...


1 komentarz:

  1. Lubię takie zupy, ta wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...