poniedziałek, 31 marca 2014

Eskalopki z indyka w kremowym sosie beszamelowo-pomarańczowym

Przepyszne eskalopki z indyka w obłędnym beszamelowo-pomarańczowym sosie. Ja podałam w wersji z kaszą kus-kus, ale oczywiście można wybrać inny dodatek. Warto spróbować!
Składniki:
- pierś z indyka ok 8 plastrów
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz

- sos beszamelowy:
        - 0,5 l mleka
        - 1 łyżka masła
        - 1 łyżka mąki pszennej
        - 1 śmietanka 30%
        - gałka muszkatołowa, sól - do smaku

- dodatki:
        - skórka z 1 pomarańczy
        - sok z 1 pomarańczy
        - 1 łyżeczka cukru brązowego bądź białego
        - 1 łyżka tymianku

Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć w niej eskalopki i usmażyć na maśle z olejem z obu stron przez ok 5 minut. Przygotowane eskalopki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na patelni, na której smażyliśmy eskalopki, wrzucamy skórkę z pomarańczy wraz z cukrem i lekko podsmażamy, dodajemy sok i tymianek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos beszamelowy - roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko, sól, gałkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sos z patelni oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze 1 minutkę dokładnie mieszając. Zalewamy eskalopki. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego!

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...