sobota, 10 maja 2014

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Przepyszna zupa meksykańska, którą można podawać z podpieczonymi plackami tortilli - obłędny smak :)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (2 łyżki masła podgrzewamy, jak wytworzy się piana, wyłączamy ogień i zdejmujemy pianę, pod nią uzyskaliśmy masło klarowane ok 1 łyżkę)
- można dodać 1/2 papryczkę chili ja dałam 1/3 zwykłej czerwonej papryki
- 2 średnie pomidory
- kukurydza z puszki
- 1 i 1/4 bulionu drobiowego

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i obtaczamy w mieszance z mąki, chili w proszku i kurkumy. Odkładamy.
Bulion gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Kukurydzę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy wodą.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne, a pozostały miąższ należy zmiksować. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na głębokiej patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę wraz z papryką chili bądź papryką czerwoną - przez ok 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy pierś z kurczaka smażymy przez ok 2 minuty. Później dodajemy kukurydzę i zmiksowane pomidory, smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy do tego 1 szklankę gorącego bulionu i gotujemy przez 3 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do reszty gotującego się bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu przez 5 minut.
Następnie odlewamy 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i miksujemy są blenderem, przelewamy do reszty zupy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od kwestii smaku

Hola Mexico 4

3 komentarze:

  1. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ja chyba lekko przypiekę tortille żeby chrupała :)

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...