Przepyszne danie, cukinia i szparagi dają daniu uczucie lekkości, ale śmiało można do potrawy dodać jeszcze usmażonego w kawałeczkach kurczaka, też będzie wyśmienite danie :)
Składniki:
- makaron dla 2 osób może być penne, albo świderki
- 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
- ok 6-7 zielonych szparagów
- mała cebulka, może być młoda
- 1 duże jajko
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy szparagi i cukinię. Ze szparagów odłamujemy końcówkę, a resztę kroimy na ok 3-4 części. Smażymy na łyżce masła przez ok 5-6 minut (posypujemy solą), aż delikatnie zmiękną, ale nadal będą sprężyste. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do szparagów dodajemy startą cukinię i cebulkę, podsmażamy razem przez ok 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miseczki i dodajemy serek mascarpone, łączymy razem widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę, jak najbardziej może być z grudkami. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię z warzywami zestawiamy z ognia i powoli wlewamy powstały sos, delikatnie mieszając, żeby jajko nam się nie ścięło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy gorący makaron i również wszystko mieszamy razem.
Smacznego!
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od kwestii smaku
Doskonałe połączenie smaków-danie musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńbardzo dobre! polecam :)
OdpowiedzUsuńSzparagi są ostatnio w modzie :). Tętnieje nimi na pewno Wrocław restauracja prawie każda ma je w swojej ofercie :) I dobrze - bo są zdrowe :). Zupa ze szparagów jest pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha! Dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuńWyglada super :) lubie szparagi wiec to jest cos dla mnie
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na owocowe Crumble!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Smakuje świetnie polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń