niedziela, 8 stycznia 2012

Pierogi ruskie

Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania:4 godz.
Stopień trudności:średnio trudne
Koszt:średnio drogie


Pierogi ruskie - kolejna moja ulubiona potrawa. Niestety ze względu na pracochłonność i czasochłonność rzadko zabieram się do ich przygotowania. Jednak jeśli się już zdecyduję je zrobić, to oczywiście w dużych ilościach...
Składniki na ok. 100 szt.:
- 1 kg półtłustego sera białego
- 1 kg ziemniaków
- 2 margaryny
- 4 duże cebule
- sól, pieprz
- 1 kg mąki
- 1 szklanka wody
- 1 jajko

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie kroimy 2 duże cebule w drobną kostkę.
Tak pokrojone cebule smażymy na 1 kostce margaryny przez ok 20 min, aż cebulka będzie miękka.
Kiedy cebulka się smaży, przeciskamy przez praskę bądź mielimy ser biały.

Ugotowane ziemniaki również przeciskamy przez praskę, do tej samej miski, w której jest już ser biały. Najlepiej zostawić troszkę wody, w której gotowały się ziemniaki. Jeśli farsz będzie za suchy, można jej odrobinę dolać.

Do ziemniaków i sera należy dodać usmażoną (gorącą) cebulkę oraz przyprawy (sól i pieprz) do smaku. 

Farsz jest gotowy do nakładania.
Czas przygotować ciasto na pierogi.
Do miski wsypujemy ok 1 kg mąki, troszkę soli, dodajemy 1 jajko i wlewamy ok 1 szklanki (ciepłej !) wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodawać mąkę bądź wodę.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy. Wycinamy krążki. Jeśli ktoś nie ma przyrządu do wycinania okręgów, najlepiej użyć szklanki. 
Na krążek nakładamy 1 łyżkę wcześniej przygotowanego farszu.
Składamy na pół.
I zawijamy brzeg.
Gotowe pierogi układamy na ściereczce kuchennej i przykrywamy inną ściereczką, aby nie wyschły do czasu zrobienia wszystkich pierogów.
 Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od wypłynięcia.
W międzyczasie przygotowujemy cebulkę (tak samo jak do farszu) i podajemy z gotowymi pierogami.
Smacznego !

Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od rodziny :)

3 komentarze:

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...