czwartek, 15 marca 2012

Mielone z udźca indyka z ziemniakami i burakami

Dietetyczna wersja naszego tradycyjnego kotleta mielonego :) 


Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania:ok 1 godziny
Stopień trudności:łatwe
Koszt:tanie


Składniki:
- 500 g udźca z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- oliwa
- 3 ziemniaki
- 2 buraki
- 200 g twarożku chudego
- pół pęczka szczypiorku
- cytryna
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
W międzyczasie posiekać drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i wraz z jajkiem dodać do zmielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować kotleciki (najlepiej zwilżonymi dłońmi, żeby się mięso nie kleiło), układać je na wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok. 30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z nimi jeszcze przez ok. 20 minut.
Zrobić twarożek: posiekać szczypiorek, dodać do serka wraz ze startą skórką z cytryny oraz przyprawami (sól, pieprz). Dokładnie wymieszać.
Twarożek podawać z gotowymi kotletami i warzywami.

Smacznego !

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z programu rewolucje na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...