czwartek, 29 marca 2012

Wykwintna tarta cytrynowa



Liczba porcji: 8-12
Czas przygotowania:ok 1 godziny
Stopień trudności:łatwe
Koszt:tanie


Składniki - ciasto:
- 3 łyżki cukru
- 12 dag miękkiej margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka mąki
- 150 ml śmietanki 30%
Składniki - masa:
- starta skórka z 4 cytryn (w tym 1 do dekoracji)
- świeżo wyciśnięty sok z 4 cytryn
- 10 dag cukru
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- cukier puder (do dekoracji)

Przygotowanie:
Mąkę, margarynę oraz 2 łyżki śmietany przełożyć do miski i zagnieść szybko ciasto.

Ciasto przełożyć do lodówki na ok 30 minut. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej formy. Nakłuć widelcem alby ciasto nie urosło w czasie pieczenia. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W międzyczasie należy przygotować masę. Na początek należy utrzeć cukier ze skórką oraz z sokiem z cytryn.

Osobno ubić śmietankę 30% dodając po jednym jajku i żółtku.
Do tej masy należy przelać powoli masę cytrynową i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na upieczone ciasto i należy dalej piec przez ok 20-30 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, posypać cukrem pudrem i udekorować skórką z cytryny.
Smacznego !

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z gazety Ty i Twój dom

1 komentarz:

  1. Przyznam szczerze, nigdy nie jadłam tarty..
    Wygląda pysznie !!

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...