czwartek, 19 kwietnia 2012

Błyskawiczna szarlotka z kaszą manną (sypana)

Szarlotka o wyjątkowym słodkim smaku, bez konieczności zagniatania ciasta. Szybko się ją robi, a smakuje rewelacyjnie :)
Składniki (na tortownicę o średnicy ok 24 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżek cynamonu

Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, cukier i kaszę mannę) dokładnie mieszamy ze sobą.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy. Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości jabłek przekładamy do tortownicy.
Wierzch posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g masła i reszta jabłek wraz z 2 łyżkami cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego masła. I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Smacznego!


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od Anetki :) 

16 komentarzy:

  1. Jedna z moich ulubionych szarlotek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju! Zupełnie zapomniałam o tym przepisie! Dzięki za jego odświeżenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto pyszne!
    świetnie nadaje się dla mam karmiących, które muszą unikać jajek i mleka ze względu na małych alergików :) dla mnie jego pieczenie i jedzenie okazało się prawdziwą przyjemnością ;)
    dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto pycha:D zwłaszcza dla ludzi którzy dysponują skromnym budżetem przy wieloosobowej rodzinie...

    Bardzo dziękuję Pani Sandro:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie: do tego ciasta nie dajemy proszku do pieczenia/sody?Z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby ciasto nie urosło, to nie dodajemy żadnego proszku ani sody :)

      Usuń
  7. Pyszne ciasto! Proste jak nie wiem co! Robiłam je już dwa razy w ciągu tygodnia. Zostaje wpisane na moją listę best ever! :) zamieniłam jabłka na mus jabłkowy i też wyszło dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjnie smakuje podgrzana z dodatkiem lodów waniliowych z odrobiną sosu czekoladowego

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello, I checκ yоur blogs гegularlу.

    Yοur humoristic stуle is аwesome, κeeρ doing
    what you're doing!

    My web site; Rolety rzymskie Szczecin

    OdpowiedzUsuń
  10. dzieki szukalam tego przepisu juz dawno robilam to ciasto jak dzieci byly male to okolo 20 lat temu i zgubilam przepis a teraz go mam dzieki tobie ...wspomnienia ....przyjemne ...mile .......dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie upiekłam takie ciasto, jest szybkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko jest cudowne! polecilam dalej! zamiast maki pszennej dalam owsiana i dalam troche mniej cukru, ale to juz kwestia kto ile slodzi :) ale nie spodziewalam sie, ze bede mogla w koncu zjesc ciasto-nieciasto (uczulenie na mleko, jajka i w sumie make pszenna i 500 innych ;) ) i ze bedzie ono takie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. czy masło prwdziwe czy moze byc margaryna?

    OdpowiedzUsuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...