czwartek, 19 kwietnia 2012

Błyskawiczna szarlotka z kaszą manną (sypana)

Szarlotka o wyjątkowym słodkim smaku, bez konieczności zagniatania ciasta. Szybko się ją robi, a smakuje rewelacyjnie :)
Składniki (na tortownicę o średnicy ok 24 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżek cynamonu

Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, cukier i kaszę mannę) dokładnie mieszamy ze sobą.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy. Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości jabłek przekładamy do tortownicy.
Wierzch posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g masła i reszta jabłek wraz z 2 łyżkami cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego masła. I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Smacznego!


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od Anetki :) 

24 komentarze:

  1. Jedna z moich ulubionych szarlotek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju! Zupełnie zapomniałam o tym przepisie! Dzięki za jego odświeżenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zupełnie to samo. Moje dzieci przepadają za tą szarlotką, podobnie jak i rodzice. :)

      Usuń
  3. ciasto pyszne!
    świetnie nadaje się dla mam karmiących, które muszą unikać jajek i mleka ze względu na małych alergików :) dla mnie jego pieczenie i jedzenie okazało się prawdziwą przyjemnością ;)
    dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto pycha:D zwłaszcza dla ludzi którzy dysponują skromnym budżetem przy wieloosobowej rodzinie...

    Bardzo dziękuję Pani Sandro:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie: do tego ciasta nie dajemy proszku do pieczenia/sody?Z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby ciasto nie urosło, to nie dodajemy żadnego proszku ani sody :)

      Usuń
  7. Pyszne ciasto! Proste jak nie wiem co! Robiłam je już dwa razy w ciągu tygodnia. Zostaje wpisane na moją listę best ever! :) zamieniłam jabłka na mus jabłkowy i też wyszło dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjnie smakuje podgrzana z dodatkiem lodów waniliowych z odrobiną sosu czekoladowego

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello, I checκ yоur blogs гegularlу.

    Yοur humoristic stуle is аwesome, κeeρ doing
    what you're doing!

    My web site; Rolety rzymskie Szczecin

    OdpowiedzUsuń
  10. dzieki szukalam tego przepisu juz dawno robilam to ciasto jak dzieci byly male to okolo 20 lat temu i zgubilam przepis a teraz go mam dzieki tobie ...wspomnienia ....przyjemne ...mile .......dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie upiekłam takie ciasto, jest szybkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko jest cudowne! polecilam dalej! zamiast maki pszennej dalam owsiana i dalam troche mniej cukru, ale to juz kwestia kto ile slodzi :) ale nie spodziewalam sie, ze bede mogla w koncu zjesc ciasto-nieciasto (uczulenie na mleko, jajka i w sumie make pszenna i 500 innych ;) ) i ze bedzie ono takie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. czy masło prwdziwe czy moze byc margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  14. Echhh.... z mąka owsianą i brązowym cukrem nierafinowanym ciasto wyszło pyszne, a kulka lodów waniliowych była jak wisienka na torcie. Dzięki za świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robie ciasto a mój facet nie wierzy ze ciasto moze wyjsc bez jajek proszku itd haha w sumie sama jestem ciekawa bo robie pierwszy raz ;) mam nadzieje ze wyjdzie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Moze byc margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobry przepis polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja dodaję 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i nic się nie dzieje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po co dodawać skoro nic się nie dzieje? :D

      Usuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...