sobota, 10 marca 2012

Brokuły w złocistej panierce

Przepyszna przekąska, która również może być idealnym dodatkiem do dania głównego. Polecam ! 

Liczba porcji: 


2-3
Czas przygotowania:20 minut
Stopień trudności:łatwe
Koszt:tanie

Składniki:
- duży brokuł
- jajko
- 50 ml mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól

Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na drobne różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości.
Przygotowujemy 2 miseczki: jedną z jakiem i mlekiem, drugą z bułką tartą. Różyczki brokuła wkładamy od pierwszej miseczki.
Następnie przekładamy do drugiej miseczki (z bułką tartą) i dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron.

Tak przygotowane różyczki smażyć na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.

Najlepiej smakuje z sosem serowym bądź czosnkowym.
Smacznego !


Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...

3 komentarze:

  1. Pysznie! Ja podobnie robię z kalafiorem, tylko smażę go w jajku i bułce w piekarniku i obkładam wiórkami masła i startego żółtego sera. To jedno z moich ulubionych smaków. Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pomimo tego, że nie przepadam za brokułami, chętnie spróbuje wykorzystać przepis!
    Ps. Ładna zmiana ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) może wersja z kalafiorem Ci podpasuje, też pycha...

      Usuń

There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...